Museum Natura Docet

Case Museum Natura Docet

Aanleiding

Ruim 100 jaar geleden werd Museum Natura Docet in Denekamp opgericht als één van de eerste natuurhistorische musea in Nederland. Grondlegger Meester Bernink had een grote fascinatie voor de Twentse natuur. Vanuit deze interesse wist hij een indrukwekkende collectie aan uiteenlopende objecten te verzamelen. Van zwerfkeien en opgezette ijsvogels tot vlinder- en insectencollecties. Zo legde hij de basis voor een uitzonderlijke geologische en natuurhistorische collectie. Tegenwoordig kan je in het museum van alles te weten komen over natuur en cultuur en welke rol wij als mensen spelen in de veranderlijkheid van onze omgeving. Wat leert het uitsterven van de dinosauriërs miljoenen jaren geleden, je nu iets over de afname van de biodiversiteit in je eigen achtertuin? Aan de hand van verschillende verrassende, spannende én leerzame tentoonstellingen stelt het museum allerlei verschillende maatschappelijke dilemma’s aan de kaak. Naast de uitgebreide collectie binnen, beschikt het museum over een mooie parktuin die komende jaren steeds verder uitgebreid zal worden met bijzondere bloemen, planten, beesten en beelden. De vaste collectie van het museum wordt steeds in een ander daglicht gezet en aangevuld met nieuwe verhalen en objecten. Zo is er ieder seizoen iets anders te zien én te beleven. In en rondom het museum is er namelijk van alles te doen. Zo laten kinderen in het ‘Funky Forest’ door projectie hun eigen bos vol bomen groeien, zijn er verschillende workshops en speurtochten te doen én is het museum het ideale vertrekpunt voor diverse wandelroutes door het Twentse landschap. Tijdens schoolvakanties wordt het museum vaak goed bezocht, maar daarbuiten kan het regelmatig nog wel een stukje drukker.

Opdracht

Zorg ervoor dat Museum Natura Docet top-of-mind wordt bij inwoners van Twente die op zoek zijn naar een dagje uit.

Doelgroep

De belangrijkste doelgroepen zijn de families met kinderen met een basisschoolleeftijd (zowel ouders als grootouders) en actieve ouderen, die in Twente wonen. Doel We willen zekerheid en dus een structurele geldstroom van Museum Natura Docet waarborgen. Daarvoor is het nodig dat we ook buiten de bestaande piekmomenten een structurele verhoging van bezoekers hebben.

Context & Kaders

  • Het museum staat aan de start van een transitiefase. Binnen en rondom de organisatie zullen er veel veranderingen en verbeteringen worden doorgevoerd. Daarbij hoort onder andere een nieuwe huisstijl en website, de ontwikkeling van nieuwe tentoonstellingen, het uitbreiden van de tuin, vernieuwen van de horeca en het opzetten van een marketing & communicatieafdeling.
  • Het museum is onlangs één van haar belangrijkste geldstromen verloren doordat de provincie bepaalde subsidies heeft stopgezet. Het budget dat het museum daardoor heeft is zeer beperkt. Een hoog rendement is van levensbelang voor de organisatie.
  • Het museum bevindt zich in Denekamp en heeft daarmee weinig aanloop van toevallige voorbijgangers. De locatie van het museum is echter eveneens een pré omdat het museum zich bevindt op de plek waar de onderwerpen die ze behandelt over gaan: de natuur.
  • Het museum is goed te bereiken met eigen vervoer en heeft naast een ruime parkeerplaats ook een fijn tuincafé met terras en uitzicht op de tuin.
Top